Onder Vier Ogen

Onderdoorgangen 
Halte Onderuit ︎︎︎
Stadshart - Carmenlaan ︎︎︎

Amstelveen

© 2022 Christian van der KooyOnder Vier Ogen


Wat is het idee achter het kunstwerk?

Gekeken, maar niet gezien. Geluisterd, maar niet gehoord. Gevoeld, maar niet ervaren. Bewust of onbewust kiezen we een perspectief vanuit waar we onze leefomgeving waarnemen en ervaren. De alledaagse realiteit stelt de verbeelde constant bij, en wekt meteen weer nieuwe verwachtingen, dromen en verlangens. De betekenis van wat we ooit hebben ervaren kan pas veel later tot ons bewustzijn doordringen en onze kijk op de wereld veranderen.
De Amstelveense onderdoorgangen Onderuit en Centrum zijn instrumenteel om al wandelend of fietsend in een onontdekte werkelijkheid toe te treden die inspireert en betovert. 
Het kunstwerk ‘Onder Vier Ogen’ is opgebouwd uit honderden foto’s en herinnert ons eraan dat de optische illusie van beweging altijd bestaat uit een reeks stilstaande momenten.
In het schimmenspel ontstaat de verleidelijke gedachte dat het onmogelijke misschien tóch mogelijk is.
Niet gevangen in het silhouet, worden in eenvoudige handelingen fysiologische grenzen verlegd en de zwaartekracht getart. Boven is onder, beweging is tegenbeweging, zij is de, of de is hij, en afloop is aanvang.
Om te begrijpen welke werkelijkheid zich schuilhoudt in de schemerzone tussen realiteit en gedachten, vertrekt ‘Onder Vier Ogen’ vanuit het verlangen om een voorbijganger in verwondering te ontmoeten door meer waar te nemen dan je waarneemt.Gerealiseerd in opdracht van PosadMaxwan en in creatieve dialoog met artistic director Vincent Michels van Corpus Acrobatics. In samenwerking met: Melvin Dokter, Li Ling KassingNaaf Ontwerp, Takke en Vervoerregio Amsterdam.
Disclaimer:
Aan de getoonde afbeeldingen op deze website kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend; ze zijn louter ter illustratie, en hebben een indicatieve waarde. Op de inhoud van ondervierogen.org rust het intellectuel eigendomsrecht.